標題: 初磯攻略--釣組設定 [打印本頁]

作者: manlau1980    時間: 2008-10-2 00:40     標題: 初磯攻略--釣組設定

初磯攻略-1)固定式釣組

呢篇文稿係小弟之前搞網站時寫的,所以文筆很粗糙,但我寫既目的係希望初玩磯釣有個良好方向,幫佢地有個指引,所以係到向各位恭緒同好,但當然我都希望板主比機會將此文章置頂!!!!!!!

回正題先.......近日釣魚中曾有新釣友問過及提過有關釣組設定的問題,令我有感觸動做新人時所曾遇到問題的情況,所以我決志用我粗沌的文筆寫這文章,希望係我的分享中有你們所需的答案。

固定式釣組:
        故明思義"固定式"是將浮波直接固定於主線某一位置上,而浮波不能自由上下游動,這為最基本的組合型態。而係繁多的釣組中是公認魚訊反應最直接、最鮮明的類型,但適應的釣棚深度有限,如18尺竿而言,若把釣棚設定係18尺(俗稱1竿)以上,便會有拋投和收線的困難。但另一方面,我建議係夜水用此釣組作釣,因為多數底物會於夜晚埋岸捕獵,基於底物有這因素習慣,然而我們再佩備這釣組作釣,相信中魚的機會就會提高。

作者: pug_siugut    時間: 2008-10-2 19:54

又學到嘢了
作者: tenjikin    時間: 2008-10-2 20:30

對我好有用[email protected]@"
作者: manlau1980    時間: 2008-10-3 00:55

你地客氣喇!!!!
作者: manlau1980    時間: 2008-10-4 19:10

初磯攻略--2)半遊動釣組

續之前既固定釣組後,半遊動亦係我最主要玩既設定.........又係到獻下醜!!!!

係我做新手時,成日聽到D師兄話3竿出有個暗礁位,又點釣咁點釣....既,結果佢真係係我面前上條斤頭立,咁我就偷睇D師兄釣組,但細觀下大家既釣組好似一樣,再唸喇點解佢可以搗咁出而我唔得既,而我係多問下.....釣組原來係可以有變化既!!!!

如果當大家對之前固定釣組時有印象或開始玩時,呢個"半遊動"係固定既進化板本,而變化在於有關釣組既線結同保險檔上,就假設海底至海面有40呎深,佢既攻擊籍圍可以由10呎釣到海底40呎,而然又可以釣1竿至3竿.....或更遠既釣位,當然係投既時候謹記子線不要太長(建議6呎內),保險檔盡調接近擰圈,將線結向上推上至你想既釣組深度,然後投出就可以喇!!!!

但當投出後,還有一些手法,釣組先自然到達你的釣棚,就係當釣組到水後,假設所投位置不理想,可以將釣組拉回你心中既釣點,然後開杯並將竿連絲用少少力向上向下彈,目的是令釣組有虛絲(因為當釣組初到水面時,魚絲係拉直,而浮波既重量較其他配件重,所以浮波既位置會係前面),所以我地要比D虛絲給釣組,當浮波靜止時因為有虛絲而釣釣組向下沉,整個釣組就會自然到達釣棚喇!!!!!!!!

圖片附件: 半遊動釣組.JPG (2008-10-4 19:10, 33.86 KB) / 該附件被下載次數 537
http://www.hk-pub.com/forum/attachment.php?aid=774519&k=b717727717f1d642d41e738b613e8ac2&t=1511137715

作者: hkstd    時間: 2009-1-19 01:46

終於明白咩叫做半遊動啦!
煩請師兄介紹埋全遊動係點樣!
作者: manlau1980    時間: 2009-3-10 20:14

sorry!見你既Post都好耐喇!但我呢輪新年前後實在太忙,覆唔到實有失禮數!

或者首先回答你既問題,"全遊動"係現今既最前衛既釣法,佢既要點係中魚既感覺直接,甚至據我聽回來連係咩魚食餌都知,係一種好敏感而直接既釣法,但雖如此,這釣法有一定局限性,要十分配合當時流水既情況而用,而係操控方面更要有帶絲控絲既手法同經驗,所以要學玩不難但要"精"就真係好難,不過我講過初學此法不難尤於有一種釣法如此類同,而我亦將打機會在此向大家公報!
作者: stuv142    時間: 2009-4-24 00:50     標題: 看?不?,罪? ~~

看?不?,罪? ~~
?水的不冒泡肯定是?儿~~~

走自己的路??人?路可走和, ?考林 dhc 凡客?品
作者: waison2003    時間: 2009-6-3 22:00

我都係新手-0-近幾個月先開始鍾意釣魚
但釣組既組合同作用都唔太識唔太明..
作者: manlau1980    時間: 2009-6-5 00:53     標題: 回復 #9 waison2003 的帖子

慢慢黎!如果真係唔明釣組既設定可以係到問,我會盡力解答你既需要!
作者: manlau1980    時間: 2009-6-5 00:54     標題: 回復 #9 waison2003 的帖子

慢慢黎!如果真係唔明釣組既設定可以係到問,我會盡力解答你既需要!
作者: manye1028    時間: 2009-7-12 16:20

獲益良多!THX!
作者: ☆逆龍★    時間: 2009-7-18 16:50

呢d咁一套裝備要幾$?
作者: manlau1980    時間: 2009-8-23 00:24     標題: 回復 13# ☆逆龍★ 的帖子

其實一套簡單既磯釣裝備,1至2千元已經可以搞掂哂,不過部份小配件未計在內!
作者: lym000    時間: 2009-11-21 05:30

多謝分享!
作者: mater921    時間: 2009-12-9 18:47

固定式釣組的圖看不見了...
希望大大可以更新分享~
謝謝呀*^^*
不然光看文字也不曉得該怎麼配組...
作者: manlau1980    時間: 2010-1-6 16:05     標題: 回復 16# mater921 的帖子

不好意思!
釣組既圖片因為記存太耐,已失落了!
作者: sushihei    時間: 2010-9-5 02:50

多謝ching 分享

學到野!!
一直都想學一些浮波的知識
但找了很多網站看到不太多
請問你在那裡學的呢?
作者: manlau1980    時間: 2010-11-17 14:58

我只可以講,我學的跟你地係一樣,但問題我用左好多時間去認知同求真,所以會比你地多D經驗!
作者: troyhk    時間: 2011-2-8 16:47

感謝樓主大大的辛苦分享精彩好帖
作者: kkli128    時間: 2011-2-10 21:21

支持分享
作者: kkli128    時間: 2011-2-18 23:56

又學到嘢了
作者: gdxywhl    時間: 2011-8-25 21:20

谢谢分享
作者: oocircusoo    時間: 2014-6-8 16:29

感謝大大分享

歡迎光臨 大眾論壇 (http://www.hk-pub.com/forum/) Powered by Discuz! 6.1.0F