插件索引

常用工具
申靖成為版主
查看積分策略說明 打印

作為阿哥可以點樣去幫細佬?

本主題由 JoeMoney 於 2019-5-7 03:43 審核通過

作為阿哥可以點樣去幫細佬?

我個細佬佢今年都考DSE啦,佢就私底下同我傾過,話想畢業出黎自己開店做老闆。佢本身鐘意做皮革產品,
有時會教下人做,自己既製成品又會係IG 到賣,
佢話見到D朋友開鋪生意都OK就想試下,
唉! 我就覺得開實體店支出多、風險大,
作為阿哥可以點幫佢?

分享這個話題到你的Facebook

支持佢決定,再唔係就金錢上H支援又得~

你細佬有自己諗法幾好呀!但始終搞一盤生意都唔係容易H事,不如叫佢繼續係IG 賣下先,或者睇下有冇d課程可以讀下都好,好生意儲到錢同客先再諗開鋪都未遲。

引用:
原帖由 pro_sir 於 2019-5-6 17:32 發表
我個細佬佢今年都考DSE啦,佢就私底下同我傾過,話想畢業出黎自己開店做老闆。佢本身鐘意做皮革產品,
有時會教下人做,自己既製成品又會係IG 到賣,
佢話見到D朋友開鋪生意都OK就想試下,
唉! 我就覺得開實體店支 ...
犀利喎!皮革呢d都識得整
佢會唔會有朋友可以同佢一齊開舖呀?
有咪一齊夾下,小本經營囉

係囉~~聽講ive有Retail & e-Tail Management課程,會教你一d開舖做生意H野,呢d都對你細佬都有幫助。你睇下佢有冇興趣啦,讀多d書拎有個學歷傍身好D,而且IVE出名工作實習,讀書時垣I實戰經驗又真係唔錯嫁~

引用:
原帖由 popcorns777 於 2019-5-7 16:28 發表
支持佢決定,再唔係就金錢上H支援又得~
金錢上就點都會支持喇,但我都想佢有個好dH準備先開始

引用:
原帖由 DoreenKwok 於 2019-5-9 17:57 發表
係囉~~聽講ive有Retail & e-Tail Management課程,會教你一d開舖做生意H野,呢d都對你細佬都有幫助。你睇下佢有冇興趣啦,讀多d書拎有個學歷傍身好D,而且IVE出名工作實習,讀書時垣I實戰經驗又真係唔錯嫁~
都岩既~但有冇多d資料比到黎呀?

引用:
原帖由 DoreenKwok 於 2019-5-9 17:57 發表
尼個都有實習係嗎?

引用:
原帖由 pro_sir 於 2019-5-14 12:07 發表

都岩既~但有冇多d資料比到黎呀?
我個表哥讀緊呢科,見到佢成日係ig分享話學到點採購,
又話學校比佢真係去run實體店同網店,
而且仲跟學校去左邊度做交流等等~
其實咁樣仲好,學到野之餘又有實戰經驗嘛~!

引用:
原帖由 地球黑子 於 2019-5-14 15:34 發表

尼個都有實習係嗎?
佢會比你落手落腳咁去run一間真舖頭囉,可以拎到多d實際經驗呀~

P幣 1萬可換VIP權限1天為大眾服務,請即加入版主行列千真萬確! P黃金可換港元HKD(2:1)Donate to us